Pavel Zvěřina 26. 6. 2017

Výrobky náchodské firmy Acepac jsme již v minulosti krátce představili, na expedici podél Baltu i projížďkách po Brdech a Českém Krasu vyzkoušeli a nyní Vám přinášíme první díl jejich testu.

Výrobky náchodské firmy Acepac jsme již v minulosti krátce představili, na expedici podél Baltu i projížďkách po Brdech a Českém Krasu vyzkoušeli a nyní Vám přinášíme první díl jejich testu.

K řídítkovým a podsedlovým brašnám jsme toho již napsali hodně, proto u Acepac začnu těmi umístěnými na horní rámovou trubku. Z mého pohledu je jejich střih, materiál a funkčnost mnohem důležitější, než velký náklad pod sedlem nebo na řídítkách, kam „lezu“ ráno a večer pro spacák či teplé oblečení, nebo v případě deště pro pláštěnku.

Nejpoužívanější částí výbavy je v mém případě brašna za představec, nazvaná v kolekci Acepac příznačně: Fuel Bag (pro anglicky nemluvící „fuel“ znamená palivo). Tu z kola prakticky nesundám, respektive putuje z celopéra na štěrkolet a naopak. Jak tedy název napovídá, do brašny je doporučeno ukládat energetické gely, ovocné tyčinky či jakékoliv jiné „zobání“, jak je komu po chuti. Poloha brašny je dále vhodná k transportu předmětů, které jezdec potřebuje mít vždy a rychle po ruce. Patří sem tedy také nůž, multiklíč, v divočejších nebo na medvědy bohatých oblastech pepřový sprej, kompaktní fotoaparát, mobilní telefon, záložní baterie, čelovka, atd.

Brašna je v nabídce ve dvou velikostech, menší M a námi testované L. Střih je velmi podobný, rozdíl je pouze v délce brašny, 19cm pro M a 26cm pro L, šířka a výška zůstávají stejné, kompletní technickou specifikaci najdete v závěru testu. Vnější materiál brašny tvoří odolná tkanina Cordura Ripstop Ecomade, vyrobená z recyklovaných PET lahví, s PU zátěrem a odolností vůči vodnímu sloupci o výšce 1 500mm. Brašna není nepromokavá, ale její odolnost vůči dešti a vlhkosti Daga u Baltu dle jeho vlastních slov velmi příjemně překvapila.

Na vnitřní výstelku je použita nylonová tkanina v příjemném odstínu světle zelené, což usnadňuje orientaci uvnitř brašny. Vnitřní prostor lze rozdělit přepážkou uchycenou k bokům suchým zipem. Dno, boky i víko jsou vyztužené, brašna tak pěkně drží tvar i méně naplněná. Víko je opatřeno dvojitým voděodolným zipem spolehlivé značky YKK s jezdci spojenými poutkem z odolného Hypalonu, díky kterému lze oba zipy ovládat současně jednou rukou. Horní část víka zapadá pod krycí chlopeň také z Hypalonu, což velmi usnadňuje zapínání. Za jízdy to opravdu oceníte! Na víku je přišit popruh s oky, kam můžete přichytit další drobnosti, síťované kapsy na bocích jsou využitelné na cokoliv od montpáky, přes další zásobárnu rychlé energie až po tříděný odpad. Neházíme přece obaly od tyčinek a gelů do lesa, že? Uchycení brašny k rámu je řešeno oky na podélném popruhu v přední části a na dně, do nichž provléknete suché zipy. Toto řešení nabízí velkou variabilitu uchycení k různým výškám představce, tvarům rámů a zamezení překrývání suchých zipů rámové brašny, nicméně boční stabilita plně naložené brašny by při použití pevně přišitých suchých zipů byla lepší. Řešením tohoto drobného nedostatku je uvážlivé rozmístění předmětů uvnitř. Multiklíč a nůž na dno, kapesníčky na vrch. Proces dosažení ideálního rozmístění nabízí jednu nespornou výhodu: když si obsah brašny párkrát přeskládáte, zjistíte, o kolik víc se toho do ní ještě vejde!

Prostor nad spojem horní rámové a sedlové trubky lze využít k osazení další brašnou z nabídky Acepac: Tube Bag (pro angličtiny neznalé: „tube“ znamená sice primárně trubka, v tomto případě ale duše). Z názvu lze opět odvodit doporučený obsah, nicméně fantazii se při rozmisťování výbavy meze nekladou a já v ní vozím jednou lékárničku, podruhé duši a nářadí a potřetí si ji třeba nevezmu vůbec, protože se potřebné nezbytnosti vejdou jinam a každý gram se počítá! Konstrukce, systém uchycení i materiál brašny jsou shodné s Fuel Bag, uzávěr je ale řešen pouze jedním voděodolným zipem s Hypalonovým taháčkem pro snadnou manipulaci v rukavicích. Nepředpokládá se zde příliš velká frekvence vstupů a brašna při své velikosti nepotřebuje ani vnitřní dělící přepážku.

Oba modely brašen nabízí Acepac s tříletou zárukou, v pěti barevných provedeních: modrá, zelená, černá, šedá s červenými zipy a pravověrně bikepackerský lesní maskáč. Sladění ke kolu, zbytku výbavy či naopak dosažení vizuálního stylu „cirkus“ je proto hračkou.

Technická specifikace pro inženýry, gramaře i účetní:

Acepac Fuel Bag M

Rozměry: 19 x 6 x 10cm

Objem: 0,8l

Váha: 110g

Cena: 540,- Kč

 

Acepac Fuel Bag L

Rozměry: 26 x 6 x 10cm

Objem: 1,2l

Váha: 135g

Cena: 640,- Kč

 

Acepac Tube Bag

Rozměry: 12 x 6 x 10cm

Objem: 0,7l

Váha: 60g

Cena 430,- Kč

Cena
celkem 1.610 Kč

Hmotnost
celkem 305 g

Materiál
Cordura Ripstop Ecomade

SHARE
  • celkem 1.610 Kč
  • celkem 305 g
  • Cordura Ripstop Ecomade

support: