Pavel Zvěřina 18. 1. 2016

Utéct od klávesnice, na které zrovna píši tento článek, sbalit výbavu, jídlo, navěsit všechno na starého, ocelového Scotta a vyrazit rovnou za nosem se snažím tak často, jak jen mi to pracovní a rodinné povinnosti dovolí.

Utéct od klávesnice, na které zrovna píši tento článek, sbalit výbavu, jídlo, navěsit všechno na starého, ocelového Scotta a vyrazit rovnou za nosem se snažím tak často, jak jen mi to pracovní a rodinné povinnosti dovolí.

Nejsem ultra závodník, ani kochající se hlemýžď, s naloženým strojem dám v průměru 50 km denně po šotolinách a lesních cestách. Každý výdej energie si žádá řádné doplnění, proto bych se zde rád podělil o některé své zkušenosti s přípravou jídla v terénu.

Protože si chci pobyt mimo civilizační vymoženosti užít ve všech směrech, vozím minimum polotovarů a hotových jídel, abych si mohl ráno a večer vychutnat i čas věnovaný vaření a ne pouze vyklopit cosi z plechovky do hrnce a ohřát. Čerstvé jídlo je čerstvé jídlo, každý gram vezené zátěže se počítá a proto při výběru potravin sázím hlavně na ty balené v plastu nebo v syrovém stavu, nejlépe s vysokou nutriční hodnotou. Základ mých surovin tvoří olej, jasmínová rýže, červená čočka, brambory, cibule, cukety, těstoviny, tuňák v konzervě, z níž lze vyrobit pohotovostní vařič nebo svícen, případně konzerva fazolí, která se po zkonzumování obsahu může hodit jako provizorní ohniště. Jak vidno ze seznamu pro hlavní jídla dne jsem spíše bikepacker vegetarián, ale ze zkušenosti vím, že s břichem plným svíčkové se jezdí špatně a všechny výše uvedené suroviny se dají různě a dobře kombinovat a ozvláštnit různým kořením. Snídaňové menu tvoří směs ovesných vloček s křížalami, různými oříšky, slunečnicovými semínky a rozinkami, kterou si připravuji předem doma, vylepšená ovocem nebo lesními plody nalezenými cestou. Vařím dvě teplá jídla denně. Ráno velkou snídani, přes den cestou zastavím na kávu a svačinu z ovesných tyčinek a večer po zakempování hlavní jídlo. Takový režim nemusí nutně vyhovovat každému, ale jízda “na hlaďáka”, kterou přináší má něco do sebe. Člověk se naučí, co vydrží, nemluvě o tréningovém přínosu pro psychiku, odbourávání tuků v těle a hlavně ten požitek, když se večer konečně najíte.

Na závěr přináším recept na vynikající “eintopf”, či chcete-li “one pot wonder” pro jednu osobu, hotový za 20 minut:

Suroviny: jasmínová rýže, červená čočka, cibule, cuketa, olej, sušený zeleninový vývar, sůl

Nakrájejte cibuli na jemné plátky, osmahněte na oleji do zlatova, v průběhu přidejte nakrájenou cuketu. Smíchejte čtvrt hrnku jasmínové rýže a čtvrt hrnku červené čočky, přidejte do hrnce, promíchejte a také krátce osmahněte. Do hrnku vody nasypte dvě až tři čajové lžičky sušeného zeleninového vývaru, osolte, promíchejte a zalejte směs v hrnci. Za občasného míchání přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a vařte 10 až 15 minut.

Dobrou chuť a bajku zdar!

SHARE

support: