Dag Raška 2. 5. 2017

Když jsem si balil oblečení na Balt a rozhodoval se, které kalhoty si sebou sbalím, padla má volba na kalhoty Rab Torque. Zda to byla volba dobrá či ne se můžete dočíst v následujících řádcích.

Když jsem si balil oblečení na Balt a rozhodoval se, které kalhoty si sebou sbalím, padla má volba na kalhoty Rab Torque. Zda to byla volba dobrá či ne se můžete dočíst v následujících řádcích.

Nemám rád klasické upnuté cyklistické oblečení, navíc jezdím bez vložky a tak jsem chtěl technické outdoorové kalhoty. A hledal jsem je opravdu dlouho.První problém, na který jsem při tomto pátrání narazil, byla šíře nohavic ve spodní části gatí. Většina mnou vyzkoušených kalhot byla z perfektních materiálů, ale nohavice byly zbytečně široké. Pokaždé tak hrozilo jejich potrhání nebo ušpinění. Až jsem konečně narazil na kalhoty od anglické firmy Rab. První vyzkoušení a paráda, kalhoty jsou totiž, jak se dnes moderně říká, slimfit.

Torque jsou šedé barvy, základním materiálem je Matrix SWS, který je větruodolný, strečový, voděodpudivý a přitom i prodyšný. Na kolenou a vnitřní straně lýtek výrobce použil odolnější Matrix DWS, který je na omak silnější a hrubší. Gatě mají tři kapsy na zip, dvě vepředu a jednu vzadu. Nohavice jsou ve spodní části rozepínatelné. Všechny použité zipy jsou od firmy YKK.V pase budete knoflík hledat marně, protože jsou opatřeny elastickým pasem, který je na vnitřní straně opatřen fleecovou podšívkou a z vnější ještě stahováním.

Kalhoty jsou velice příjemné na holé tělo, ale určitě doporučuji jejich vyzkoušení, protože slimfit střih nemusí každému vyhovovat. Elasticita kalhot je prvotřídní a ještě lepší je jejich odolnost. Několikrát se mi stalo, že jsem se někde zasekl v trní a pak jsem s hrůzou kalhoty prohlížel a kupodivu nikde žádná díra. Větruodolnost a voděodpudivost byla vyzkoušena u Baltu poměrně často a intenzivně a funguje na výbornou. Co mě mile překvapilo, byla i jejich odolnost vůči zašpinění. Pokud vám na nich ulpí špinavá voda, třeba po průjezdu kaluží, nemusíte se ničeho bát. Stačí kalhotami zatřepat a bahno je pryč. Při vytrvalejším a intenzivnějším dešti začnou kalhoty přeci jenom vlhkost propouštět, ale ta doba je dostatečně dlouhá na to, aby jste si našli úkryt a v něm lijavec přečkali. S prodyšností je to už o něco horší. Poměrně dlouho zvládají vlhkost odvádět, ale mají své limity. Mně osobně to nevadilo, protože při naší cestě jsme zastavovali a i tyto krátké zastávky stačily na odvedení vnitřní vlhkosti a uschnutí. Trošku jsem bojoval s utahováním v pase, kde je takový zvláštní systém zajištění vytažené elastické šňůrky a je potřeba si to nejdříve nastudovat, vyzkoušet a zvyknout si. O zvyku je i další zvláštnost těchto kalhot. Tím je poklopec. Zip je zde totiž opačně. Rozepínání nesměřuje od pasu dolů, nýbrž od rozkroku k pasu. Když jsem se nad tímto směrem zamyslel, tak má svou logiku. Nemusíte si totiž vyhrnovat bundu při každé potřebě. Co je horší, že síla zvyku je síla zvyku a mně se několikrát stalo, že jsem svou potřebu odkládal, odkládal, pak jsem zip nemohl najít na klasickém místě a málem jsem měl karambol v podobě ucvrnknutí si do spodků. Ale dá se zvyknout. Prostě si je ráno oblečte, proveďte několikrát úkon rozepnutí a zapnutí a ono se vám to do krve dostane.

Rab Torque jsou universální kalhoty, které si mě získaly a dnes je nosím i na běžné nošení. V případě, že v zimě použijete dlouhé spodky, tak v nich získáte ideálního společníka na vaše podzimní, zimní a jarní výpravy.

Pozitiva

technické vlastnosti

odolnost

zpracování

Negativa

pro někoho slimfit střih

Cena
2.280,- Kč

Hmotnost
433 g

Materiál
Matrix

SHARE
  • 2.280,- Kč
  • 433 g
  • Matrix

support: