Jan Žďánský 10. 7. 2017

Vaření na tekutém lihu zaujalo svoji pevnou pozici mezi nadšenci do ultralehkého trekingu. V současné době jeho popularita stále roste i mezi bikepackery.

Vaření na tekutém lihu zaujalo svoji pevnou pozici mezi nadšenci do ultralehkého trekingu. V současné době jeho popularita stále roste i mezi bikepackery.

Esbit Alcohol Burner využívá osvědčené konstrukce, kterou se proslavila švédská Trangia. Dalo by se říct, že jí přímo kopíruje. Tělo vařiče je vyrobeno z mosazi, která vede teplo efektivněji než hliník a titan. O to déle pak zase chladne. Průměr základny je 7cm a výška kompletu 5cm. Váha ukázala 102 gramy a to není úplně málo. Je to dáno bytelnou mosaznou konstrukcí a tím, že se vařič skládá ze tří částí. Ze samotného vařiče, šroubovací zátky a regulátoru plamene.

Šroubovací zátka s gumovým těsněním je zásadní element, který mi u ostatních vařičů chybí. Díky ní se dá převážet jedna dávka paliva přímo ve vařiči. Především při jednodenních výletech, kdy vím, že budu vařit maximálně dvakrát, mi tak odpadlo balení lahvičky s palivem. Do vařiče se vejde 70ml paliva, které při letních teplotách a při použití závětří stačí na uvaření dvou kafí a velké porce kolínek s tuňákem. Při snaze nalít do vařiče co nejvíce paliva pamatujte na to, že maximum tvoří horní okraj spodní části. I tak vařiči chvíli trvá, než se řádně rozhoří. K dobrému zplynování a hoření paliva je potřeba vzduch, pro který vzniká prostor postupným odhořením paliva.

Druhou, pro mě neméně podstatnou výhodou víčka je možnost okamžitého uhašení, když mám uvařeno. Tím se dá ušetřit palivo, protože odpadá nutnost nechat líh dohořet. Navíc odpadá přesné odměřování paliva k vaření a také marné pokusy nalít zbylý líh zpět do lahve. To v případě, že se vám podaří líh uhasit a nemusíte ho nechat dohořet.

Regulátor plamene je z mého pohledu tak nějak navíc. Otočit regulační víčko jde dost ztuha a jsou k tomu zapotřebí obě ruce. V první řadě jde ale o to, že pokud ho chcete používat, musíte vymyslet, jak udržet hrnec nad vařičem. Takto koncipované vařiče totiž nefungují jako ty z plechovek, na které se hrnec přímo pokládá. Na druhou stranu jsou efektivnější, mají nižší spotřebu a dají se hůř rozšlápnout.

Na trhu jsou různé stojany a udělátka, která tento problém snadno řeší. V nouzi se dají použít i kameny nebo klacky. Já používám titanový Trivet od Evernew, který neváží skoro nic a funguje na výbornou. Akorát nelze použít společně s regulátorem plamene. Proto nemám pro regulátor jiné využití, než že s ním hasím vařič, když už mám uvařeno.

Na vařiči se objevila jediná závada a to ta, že po necelých třech měsících používání se gumové těsnění z víčka uvolnilo. Vteřiňák tento problém ve vteřině vyřešil.

Dovolím si ještě pár postřehů k vaření na lihu. “Liháče” nemají takový výkon jako plynové hořáky (i když Dagův Evernew má na lihový vařič neskutečný výkon). Uvařit litr vody tak trvá o trochu déle. Závětří je nutností, protože plamen je na vítr velice náchylný. Také nejsou moc vhodné na zimní vaření. Na druhou stranu vám ušetří starosti s poloprázdnými bombami a nemalé množství peněz. Také ušetříte místo v brašně. S jistou dávkou zkušeností si povezete jen tolik, co skutečně potřebujete. Na druhou stranu, když budete mít lihu přebytek, dá se plamen využít všelijak. Na našich posledních výletech jsme na vařiči opékali i párky, nebo vytápěli a osvětlovali přístřešky. Když venku leje jako z konve, tak se dá večer strávit u zapáleného “liháče”, to je odzkoušené. Zapomeňte na technický líh. Zajeďte do hobby marketu a kupte si líh do bio krbů. Ten se osvědčil fantasticky a tři litry vám nějaký čas vydrží.

Přechod k vaření na lihu mi trval celkem dlouho, ale už není cesty zpět.

Pozitiva
  • šroubovací víčko
  • levný a bezúdržbový provoz
  • minimální odpad
  • používání je zábava
Negativa
  • vyšší hmotnost
  • pomalejší než plyn
  • nevhodný na zimní tavení sněhu

Cena
399Kč

Hmotnost
120g

Rozměry
7x5cm

SHARE
  • 399Kč
  • 120g
  • 7x5cm

support: