Dag Raška 14. 1. 2018

Již před devíti měsíci se nám dostaly do ruky výrobky americké firmy Revelate Designs. Dnešním dnem počínaje začíná série podrobných recenzí. Výrobky prošly za celou tu dobu vším. Mokrem, sněhem, horkem a jak dopadly, se dočtete v našich článcích. Začínáme podsedlovkou Terrapin System.

Již před devíti měsíci se nám dostaly do ruky výrobky americké firmy Revelate Designs. Dnešním dnem počínaje začíná série podrobných recenzí. Výrobky prošly za celou tu dobu vším. Mokrem, sněhem, horkem a jak dopadly, se dočtete v našich článcích. Začínáme podsedlovkou Terrapin System.

Ještě než se pustíme do samotné recenze, tak vás krátce seznámíme s firmou Revelate. S trochou nadsázky by se dalo říct, že Eric Parsons, zakladatel firmy, je prvním průkopníkem na poli vybavení určeného právě pro bikepacking. Firmu Eric založil v roce 2007 (původní název byl Epic Designs) v Anchorage na Aljašce. Jako první začal šít rámové brašny a to především pro účastníky slavného Iditarod Trail Invitational. Poptávka po jejich produktech rostla a jak rostla poptávka, tak i rostlo množství nabízených věcí. Jednoznačně Revelate Designs patří k firmám, která inovovala mnoho konceptů a systémů, které dnes používají téměř všechny firmy na trhu. Jako jedna z prvních prosazovala použití vzduchových ventilů a již v roce 2013 nabídla první vodotěsné systémy.

Mezi takové patří podsedlovka Terrapin. Systém se skládá z držáku, takzvaného harnessu, a voděodolného čtrnácti litrového vaku.

Samotný vak je vyroben z TPU laminovaného nylonu a je svařený. Zavírání je rolovací a zajištění probíhá pomocí dvou plastových přezek. Vak je vybaven šroubovacím odvzdušňovacím ventilem, který při rolování necháte otevřený, vytlačíte všechen vzduch a pak jednoduše utáhnete. Za velkou výhodu považuji, že vak je přesně tvarovaný pro harness a tak do něj padne jak dětská prdelka na nočník.

Harness je na použité materiály poněkud pestřejší. Hlavní je VX21 polyurethan X-pac, ze kterého je vyrobena největší část držáku, pak zde ještě naleznete Rhinotec, který je z vrchní části. Spodní lem a boky mají vnitřní zapošitou výztuhu, kde ta na spodní části je výrazně pevnější. Snad jsem na nic nezapomněl a pojďme se podívat na uchycení k sedlu.

Na uchycení nenajdete nic převratného, co byste již někde neviděli. K sedlovce přiděláte harness pomocí jednoho širokého a robustního suchého zipu, který je pogumovaný a stejně tak je pogumovaná i část držáku doléhající na sedlovku. Suchý zip prochází skrz hliníkovou sponu, což považuji za lepší řešení než je plastová spona. Za sedlo jednoduše zaháknete plastové přezky, zacvaknete a máte hotovo. Popruh, který je použitý na uchycení k sedlu, je stavitelný do dvou podélných poloh. Někomu se to může zdát jako naprostá zbytečnost, ale z praxe musím říct, že tomu tak není. Osobně jsem použil obě polohy a byl jsem za možnost nastavení rád. 

Pak už jenom zabalit vak, utáhnout ho, uzavřít vzduchový ventil a vložit do harnessu. Právě díky výše zmíněnému vytvarování je vložení naprosto jednoduché a pohodlné. K uchycení vaku k držáku slouží dva popruhy opatřené plastovými přezkami s blokací proti povolení. Právě tento systém blokování mě poněkud vyvádí z míry, protože mi zde přijde poněkud nadbytečné a raději bych ho viděl na přezkách, které slouží k přichycení k sedlu. Přeci jenom je frustrující, když během dne něco vyjmete či vložíte do zadní brašny a musíte se pokaždé potýkat s těmito zámky. Hlavně když jsem zjistil, že i když jsem zapomněl tyto zámky zacvaknout, tak se stejně nic nepovolilo. Je to můj subjektivní názor, ale za mě zbytečnost. Oba dva tyto popruhy jsou navíc spojeny posuvným držákem na světlo a to velmi oceňuji. Super vychytávka. Navíc dost důležitá, protože podsedlovka nedisponuje žádnými reflexními prvky. Na vrchní části harnessu se ještě nachází dva našité popruhy, kterými můžete protáhnout gumové pásky a máte další prostor pro náklad. Skvěle se tam vozí petka piva na večer. Škoda jen, že tyto gumové pásky nejsou součástí podsedlovky, ale to už bych chtěl asi moc.

Terrapin System jsem měl možnost používat opravdu velmi dlouho a stal se jedním z mých nejoblíbenějších podsedlových úložných prostor. Jeho uchycení je jednoduché a pokud nevezete vak narvaný k prasknutí, tak i stabilní. Něco jiného je to v případě, kdy využijete maximální objem. Pak je důležité dát na dno vaku ty nejtěžší věci a navrch ty nejlehčí, tímto rozložením váhy alespoň částečně eliminujete kývání podsedlovky do stran. Je to možná i způsobeno tím, že je zde pouze jeden suchý zip na sedlovku. 

Jak už jsme psali v minulosti u podsedlovek Blackburn nebo Restrap, tak moc se líbí možnost vytažení vaku. Je to věc, která fakt v případě nepřízně počasí je moc příjemná. 

Harness ani vak nevykazují po devítiměsíčním intenzivním používání žádné stopy opotřebení nebo poškození, krom ušpinění. Preciznost, přesnost a kvalita zpracování je naprosto špičková a pokud se rozhodnete investovat 3730,-Kč, získáte věc, která vám bude sloužit dlouhou a dlouhou dobu a to je přeci to hlavní.

K uvedené ceně mám ještě krátkou poznámku. Jelikož firmu Revelate Designs nikdo v ČR nezastupuje, byl jsem nucen cenu přepočítat z EUR. Ale nezoufejte, neboť při troše snahy naleznete zastoupení hned u našich sousedů a do Čech bez problémů dodávají.

Pozitiva

voděodolnost

zpracování a kvalita

vzduchový ventil

poutko na světlo

Negativa

není zastoupení

nepřítomnost reflexních prvků

pro mě zámky proti povolení popruhů

Cena
3.730 Kč

Hmotnost
500 g

Rozměry
14 l

Materiál
TPU a VX21

SHARE
  • 3.730 Kč
  • 500 g
  • 14 l
  • TPU a VX21

support: