Jan Žďánský 4. 5. 2016

Lojzu Orgoňe jsem představil v recenzi jeho podsedlové brašny. Z jeho dílny ale vychází mnohem více produktů pro bikepackingové nadšence.

Lojzu Orgoňe jsem představil v recenzi jeho podsedlové brašny. Z jeho dílny ale vychází mnohem více produktů pro bikepackingové nadšence.

Asi nejuniverzálnější způsob, jak převézt nějaký náklad na řidítkách, je za použití popruhů. Pokud s sebou potřebujete vzít např. velký stan, nebo pár hůře balitelných věcí, které se do brašny nevejdou, je ideálním řešením postroj. Lojza svůj systém pojmenoval jednoduše „úchyt na řidítka“, protože do něj snadno upnete vše, co vás napadne.

Vše je geniálně jednoduché. PU pěna pošitá z vnitřku Betexinem Ripstop a z vnějšku Kortexinem tvoří tělo postroje. Pro větší stabilitu je ještě přidána plastová výztuha v místě uchycení k řidítkům. K těm se postroj přidělá pomocí nylonového popruhu a plastové spony. Lojza myslel i na distanční podložky, díky kterým zůstává prostor pro lanka mezi postrojem a řidítky. Ty jsou bohužel nejméně povedená část celého postroje. Jsou vyrobeny z tvrzeného polystyrenu, díky čemuž mají fantastickou, téměř nulovou hmotnost. To je super. Nejsou ale k postroji nijak fixované. Prakticky je to kus polystyrenu, který musíte při dotahování popruhu k řidítkům strčit na místo a rychle dotáhnout. I když jsem na to rychle získal správný grif, dost mě to otravovalo. Navíc, když se mi nepodařilo popruh hned zatáhnout tak, aby se už nepovoloval, po chvilce drkotání v lese, kdy se popruh trochu vyklepal, mi podložka hned vypadla. Tento drobný nešvar jsem vyřešil snadno a levně. Stačí polystyreny chytit izolepou a je po problému.

K uchycení nákladu, ať už lodního pytle s čímkoliv, spacáku, stanu, nebo nafukovacího lehátka, slouží další tři nylonové popruhy. Jsou dostatečně dlouhé, bez problémů jsem do nich upnul ten nejzimnější spacák, kterým disponuji. Prostřední popruh je samostatný a na pevno přišitý k vyztuženému tělu, zatímco dva postraní jsou odnímatelné, ale jsou pevně spojeny kapsou na drobnosti. Ta se dá velice snadno odepnout, tím ale zkrátíte délku kotvících popruhů o 30 cm. Je vyrobena z nepromokavého materiálu a zavírá se vodotěsným zipem. Minimální množství vody, nebo spíše vlhkosti, by se dovnitř mohlo dostat skrz švy, které nejsou vzhledem ke složitosti a nákladnosti celé akce podlepeny. To by pro mě nebyl takový problém, jako to, jak se do ní s upnutou bagáží leze. Když jsem totiž během výletu za jarem zastavil u obchodu, abych nakoupil jídlo na večer, zjistil jsem, že se pro peníze uvnitř jaksi nemůžu dostat. Jak jsou totiž popruhy a tím i kapsa našponované, aby pevně držely náklad, dostat se skrz zip a hledat uvnitř drobáky je doslova o prsty. Kdyby byla kapsa v místě zipu trochu nabíraná, tak jako na spodní straně, byla by radost do ní sáhnout. Takhle je to docela boj.

Úchyt na řidítka“ Orgoň nabízí za fantastickou cenu, maximální množství muziky. Pro mě je to ten nejjednodušší a zároveň nejuniverzálnější způsob balení na řidítka. Ve finále funguje na výbornou a těch pár drobností nemá na funkci jako takovou vliv.

Pozitiva
  • made in Czech
  • cena
  • jednoduchost
  • univerzální použití
Negativa
  • volné distanční podložky
  • úzká kapsa

Cena
390Kč

Hmotnost
300g

SHARE
  • 390Kč
  • 300g

support: