Dag Raška 3. 2. 2016

O značce Patagonia se na našem facebookovém profilu často zmiňujeme. Dnes si zde můžete přečíst první test výrobku této americké značky.

O značce Patagonia se na našem facebookovém profilu často zmiňujeme. Dnes si zde můžete přečíst první test výrobku této americké značky.

Jedná se, dle mého názoru, o přelomovou termoizolační bundu s excelentní prodyšností. Její název je Nano-Air.

Sama Patagonia nám potvrdila, že tato bunda byla vyvinuta s předními ambasadory značky a to především z oblasti lezení a skialpinismu. Tedy sportů, kde se hodně zapotíte a k tomu hodně zastavujete, to vše za nízkých teplot.

Bunda se dodává ve třech provedení. Bunda s kapucí, bez kapuce a také jako vesta.

Já jsem měl tu možnost testovat provedení bundy s kapucí a to od ledna 2015 do dnes. Bundu jsem používal v teplotním rozsahu od mínus dvaceti do plus deseti stupňů Celsia.

Nyní trocha materiálového popisu. Bunda je složena pouze ze dvou vrstev a to z vnitřní izolační vrstvy z materiálu 60g FullRange což je materiál velice podobný Primaloftu, ale opravdu jenom podobný, protože oproti Primaloftu by měl vynikat podstatně větší prodyšností a vnější vrstvy z 100% Nylonu s voděodolnou úpravou DWR. Dále se materiálům věnovat nebudu. Ti co naše stránky pravidelně sledují, již vědí, že velice nerad zabředám do problematiky materiálů. O to více se zde budu věnovat funkčnosti a praktičnosti této bundy.

Připraveni? Tak jdu na to. První pohled a dotek po vybalení na mě moc dojmu neudělal. Má první myšlenka byla úsměvná. Vždyť je to snad z vaty?! Opravdu, bunda působí na omak velice jemně a příjemně. Je lehká a skoro máte strach jí na sebe obléci, tak křehce na vás zapůsobí. No jo, ale pak si ji oblékám a jdu hned ven na mráz a přichází první překvapení. Hřeje to. Bunda je velice stretchová a stejně tak i kapuce, která po natažení díky pružnému lemu krásně přilehne k hlavě, takže to vypadá, jako byste měly kuklu. Díky elastickému lemu nemá kapuce žádné další stahování. Rukávy jsou taktéž vybaveny velice pružným lemem. Jediné stahování naleznete v pase a lze ho stáhnout pohodlně jednou rukou. Bunda disponuje čtyřmi kapsami na zip. Dvě v pase a dvě na prsou. Zde mám jednu malou připomínku. Jelikož jsou zipy zapuštěné a ještě k tomu velmi minimalistické, často se mi stávalo, že jsem je jednou rukou nebyl schopen rozepnout a zapnout. Občas došlo k zachycení zipu za látku. Zde bych tedy osobně viděl cestu k určitému zlepšení. Límec bundy v oblasti zipu je vybaven krytím zipu a z vnitřní strany je našit příjemný materiál, takže nedochází ke kontaktu kůže se zipem a ani k namrzání zipu. To je asi tak vše k popisu.

Nyní k funkčnosti. Jelikož jsem testoval bundu ve žluté barvě, tak mi chvíli trvalo překonat strach z ušpinění, ale především z poškození. První dny jsem bundu nosil pouze do práce a na procházky se psem. Ale takto se přeci nedá nic testovat a tak konečně přišel den, kdy jsme jeli na fatbike do Krkonoš. Teploty hluboko pod bodem mrazu a slunečná obloha skýtaly možnost řádného otestování tepelných schopností a především deklarované prodyšnosti. Tady musím říct, že Patagonia odvedla kus poctivé práce a ambasadoři přesně věděli co požadují. Bunda perfektně propouští pot ven, ale přitom stále hřeje a zůstává suchá. Jenom při větším pocení dojde k tomu, že pot na vnější straně namrzne, ale i to jsem poměrně rychle vychytal tím, že když cítím vetší zahřívání těla, tak prostě bundu rozepnu a teplo vypustím. Další výborná vlastnost je rychlé uschnutí. Stačí sundat, položit na slunce a za chvíli je po vlhkosti. Obléknete a během chvíle je opět teplo. Díky této bundě jsem byl schopen omezit počet vrstev a to na merinové triko, polartec mikina jako střední vrstva a pak už jenom Nano-Air. Jako záložní bundu, v případě prudkého deště nebo větru vozím nepromok. Proč ještě vozím něco navíc? Je to naprosto jednoduché bunda pouze s DWR povrchovou úpravu a ta vydrží jen mrholení či sněžení. Při prudším lijáku DWR nevydrží, ale to je u všech DWR úprav stejné. Zase kdyby zde byla nějaká silnější ochrana proti dešti, tak přijde bunda o skvělou prodyšnost. Stejně tomu tak je i u větru-odolnosti. Při silnějším větru cítíte chlad a tak vám nezbude nic jiného než použít nějaký ten neprofuk.

Oba tyto “nedostatky” jsou ale opodstatněné. Prodyšnosti je podřízeno vše a ta je u Nano-Air nejdůležitější.

Patagonia Nano-Air se pro mě stala nepostradatelným kusem oděvu, který nosím téměř každý den a až na pár drobných nedostatků je to pro mě volba číslo jedna. Ještě jsem pro zajímavost zvážil svou bundu ve velikosti M a váha je 380g což mi přijde velice slušné.

Pozitiva

excelentní prodyšnost

výborné termoizolační vlastnosti

výborná elasticita

váha

Negativa

horší manipulace se zipem kapes

nemožnost sbalení do vlastní kapsy

Cena
5.000,- Kč

Hmotnost
380 g

SHARE
  • 5.000,- Kč
  • 380 g

support: